Cerebral palside yeni tedaviler







Yukarıdaki şekilde yeşil renkle gösterilen iki sinir hücresi arasında kırmızı lif şeklinde görülen akson bağlantıları bir sinir hücresinden diğerine iki yönlü bir çok bağlantı mevcuttur. Resimdeki durum iki boyutlu düzlemde değilde 3 boyutlu uzayda ele alınırsa hücreler arasındaki bağlantıların artması ile beynimiz daha komplike vücut hareketleri ve algılama düzenleri için farklı bağlantı noktalarını içeren hücreleri bir arada kullanabilmektedir. Cerebral palside mevcut olan beyin iskemisine bağlı olarak bu bağlantı yollarında kopukluklar aksamalar olur fizyoterapi ve yeninesil ilaçlar ile bu bağlantı sayıları artırılır yada sinir bağlantılarının çalışmadığı olağan görevi daha farklı sinir hücreleri bağlantı mekanizması geliştirerek beynimiz yeni bir adaptasyon sürecine girer.

LOKOMAT CİHAZININ SEREBRAL PALSİ HASTALARINDA YÜRÜME ÜZERİNE OLUMLU ETKİLERİ

Solda görünen otomasyon cihazı vücut ağırlığı destekli bacak değirmeni eğitim sistemi [
robotic assisted body weight supported treadmill training (BWSTT - Lokomat) ] olup

Boston da Dr. Paolo Bonato tarafından Spaulding rehabilitasyon merkezinde (Harvard Medical School Department of
Physical Medicine and Rehabilitation) yapılan başarılı denemelerde lokomat sisteminin uzun dönemde serebral palsi li çocuklarda yürümeyi geliştirici olumlu iyileştirici etkileri olduğu ortaya çıkmıştır.

Lokomat sistemi yürüme motor becerisi henüz gelişmemiş olan çocukta yürüme ve denge patterninin zorlanmış girdi ve pattern alıştırma sistemi ile sensoral olarak beyne iletilmesi sonucunda edinimsel yürüme patterninin serebral palsi li çocuğa kazandırılması prensibine dayanmaktadır. Geliştirilmeye ve yeni bilimsel verileri destekleyecek denemelerle birlikte başarı vadedecek bir yöntem olarak görülmektedir.


Bu robotik düzende daha önce hiç yürüyememiş olan çocuk normal bir çocuk olsaydı sahip olabileceği olağan yürüme paternini robot sayesinde bacak larında ve gövdesinde hissederek motor yürüme öğrenmesini beynin algılayarak bunu reflex bir yürüme paternine dönüştürmesi hedeflenmektedir.

Çocuk hastalardan ziyade yetişkinler üzerinde de başarılı alınan sonuçlar bu alandaki çalışmaları cesaretlendirmektedir.







Üstte görülen robotik lokomat cihazına bağlı

kız çocuğu ayakları altında kayan ban üzerinde

daha önce sensoral olarak hiç edinemediği

yürüme paternini beyninde adapte ederek reflex

yürüme eğitimi almaktadır.