mikrogliyal aktivasyonun inhibisyonu için önerilebilcek İkinci jenerasyon tetrasiklinler

Minosiklin ve doksisiklin yüksek lipofilik özellikli ikinci jenerasyon tetrasiklinlerdir . bu ilaçların Nöroprotektif özellikleri başta mikrogliyal aktivasyonun inhibisyonu olmak üzere anti-apopitotik ve anti-inflamatuar etkinliklerinden ileri gelmektedir.Yakın zaman önce yapılan çalışmalar minosiklinde daha belirgin olmak üzere ikinci jenerasyon tetrasiklinlerin global ve fokal beyin iskemisinde, Huntington hastalığında, amyotrofik lateral sklerozda, Parkinson hastalığında, multiple sklerozda, travmatik beyin hasarı ve medulla spinalis zedelenmesinde nöroprotektif etkileri olduğunu ortaya koymuştur.
özellikle microglial (mikrogliyal) aktivasyonun azaltılması gibi özelliklerinden dolayı önceki makalelerde yer alan bilgilier ışığında bu ilaç ta serebral palsi korunma ve tedavisinde başarıyla kullanılabilcek durumdadır. Bu konudaki çalışmanın bir yerel bilim grubundan gelmesi sevindiricidir.



Nöroprotektif tedavide yeni bir ilaç hedefi: İkinci jenerasyon tetrasiklinler

İsmail Yılmaz

İzmir Eğitim ve Uygulama Hastanesi, Bozyaka\ İzmir

Özet

Minosiklin ve doksisiklin yüksek lipofilik özellikli ikinci jenerasyon tetrasiklinlerdir ve her iki ilaç da kan-beyin engelini kolayca geçebilir. Bu ilaçların antimikrobiyal özelliklerinden tamamen ayrı bir şekilde anti-inflamatuar özellliklerinin de bulunduğu belirlenmiştir. Yakın zaman önce yapılan çalışmalar minosiklinde daha belirgin olmak üzere ikinci jenerasyon tetrasiklinlerin global ve fokal beyin iskemisinde, Huntington hastalığında, amyotrofik lateral sklerozda, Parkinson hastalığında, multiple sklerozda, travmatik beyin hasarı ve medulla spinalis zedelenmesinde nöroprotektif etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Nöroprotektif özellikte başta mikrogliyal aktivasyonun inhibisyonu olmak üzere anti-apopitotik ve anti-inflamatuar etkinliğin önemli rolü vardır. Bu bilgilerin daha fazla sayıda deneysel ve klinik çalışmalarla desteklenmesi, nöronal ölümle giden bir çok serebral hastalıkta başta minosiklin olmak üzere bu ilaçların güvenli bir şekilde kullanımına ışık tutacaktır.

Anahtar kelimeler: Minosiklin, doksisiklin, nöroprotektif tedavi


Abstract

Second generation tetracyclines:A novel drug target for the neuroprotective therapy

Minocycline and doxycycline are second generation tetracyclines that have high lipophilic properties and degree of access to brain. These drugs have antiinflammatory properties independent of their antimicrobial activities. Recently, it has been shown that these drugs (especially minocycline) display neuroprotective activity in animal models of global and focal cerebral ischemia, Huntington’s disease, amyotrophic lateral sclerosis, Parkinson’s disease, multiple sclerosis, traumatic brain injury and spinal cord injury. Mainly microglial activation’s inhibition, then, antiapoptotic activity and antiinflammatory activity play an important role on neuroprotection’s features. To support these information by more clinical and experimental studies light the way for second generation tetracyclines, especially minocycline in cerebral diseases with neuronal death.

Key words: Minocycline, doxycycline, neuroprotection