Cerebral palside 3 yaşına kadar yeterli yürüme yetisi kazanmamış çocuklar için klasik yöntemlerle yürüme paterninin refleks hareket zincirlerini üretecek bilgi paternlerinin beyinde oluşturulması yaşın ilerlemesi ile birlikte zorlaşmaktadır.
Aşağıdaki şekilde klasik yöntemlerden biri olarak hastanın vücut ağırlığı bir askı sistemi ile yürüme yetisi nispetinde dengelenmekte ve ayakları altından kayan bandlar birlikte en az iki fizyoterapistin bacak ve diz bölgesinden mekanik desteği ile yürüme paterninin beyinde oluşturulması hedeflenmekteydi. İlkel bir yöntem gibi görünmesine rağmen ülkemizde halen daha uygulanamayacak kadar da bilinmez bir metoddur.
Lokomata rakip olabilecek bir cihaz da twente üniversitesi laboratuvarlarında geliştirilen LOPES aktif çift bacak çalıştırıcısıdır.LOPES temel olarak çelik hatlar ile hareket iletimini ilgili eklemlere ileten merkezi 4 farklı motor kontrol ünitesine sahiptir. Temel olarak seri elastik aktüatör kullanıldığı için hastalar istemli hareketleri ortaya çıkarma hususunda minimal dirençle karşılaşırlar.Motor ve diğer mekanik aksamlarım eklemlerdeki bozucu etkileri lokomat gibi yüksek olmadığından hastanın terapiye uyumu ve iyileşme cevabı daha yüksektir. Aşağıdaki şekilde LOPES adlı cihaz görülmektedir.
Aşağıda ise LOPES ile yapılan yürüme terapisi cihazın kaplama elemanları olmaksızın görülmektedir. Apaçıktır ki lopes ile bacak kalça ve eklemlere ilave olan yükler ve bozucu etkiler en az olup sıfır direnç ile hastanın istemli hareketlerinin ortaya çıkarılmasında sıfır empedans ile hasta destekli kontrol algoritmalarına daha uygundur.
Yürüme merkezi sinir sisteminden bacaklarımızdaki ve kalçamızdaki kasların belirli bir periyot ve güç değerinde kasılması sonucu istediğimiz tempoda ortaya çıkan otonom bir harekettir.Aşağidaki şekilde yürürken hangi kaslarımızı hangi sıra ile kullandığımızı gösteren bir animasyon yeralmaktadır. Serebral palside motor yolları kontrol eden sinir hücrelerinin kaybına bağlı olarak yürüme paterninin bacak kaslarına iletilmesinde merkez sinir sistemi kaynaklı sorunlar vardır. En temel sorunlardan biri spastisite hali beynimizden ilgili bacak kasına giden sinyallerin periventriküler bölgedeki bozulmaya bağlı olarak logaritmik bir kuvvetlendirmeye tabi tutulması ve kontrolsuz aşırı bir kasılma ile kendini gösterir. Bu da yürümeyi zorlaştıran kasın verimli ve koordine kullanımını engelleyen önemli bir etkendir.Lokomat sayesinde periventriküler alan ile beynimiz arasında iletişimi sağlayacak yan dallar yeni bağlantılar kullanılmaya mevcut bağlantılar ise gelişen yeni nöronal yollara adapte edilmeye çalışılır.
Burda anlatılan mekanik yürüme paternini günümüzde teknolojik yeniliklere paralel olarak elektromekanik aksamların içinde olduğu bilgisayar kontrollu lokomat cihazı başarabilmektedir. İlk olarak spinal cord yaralanmalı neticesi felç olarak izah edilen hastalarda başarılı sonuçları alınmaya başlandıktan sonra serebral palsili çocuklarda da yürüme tedavisinde çok başarılı olarak kullanılmaktadır.
Bu cihaz sayesinde daha önce yürüme hissini hiç tadmamış olan çocuk bacaklardan gelen sensörel ve görsel algı ile birlikte reflex yürüme paternini beyinde olması gereken hücre gruplarına değil onun vazifesini yüklenebilecek başka beyin hücresi dokularına öğretir. Bu durum beynin reorganizasyon ve adaptasyon yeteneğinin bir sonucudur. Aşağıdaki şekilde serebral palsi nedeni ile yürüyemeyen bir çocuğun lokomat tedavisinden önceki destekli yürüme zorunluğu içinde olduğu durumu ifade etmektedir.
Videoda Lokomat terapisinden önce serebral palsi li çocuğun bağımsız yürümeyi imkansız kılan bozuk yürüme paterni görülmektedir.
aşağıda yer alan video da ise lokomat cihazında alınan tedaviyi göstermektedir.
walking with pediatric lokomat to treat cerebral palsy
Yaklaşık iki ay süren düzenli tedaviler sonucunda serebral palsi hastası olan çocuğun yürüme paterninde ciddi bir iyileştirme sağlanmış olup desteksiz olarak yürüyebilir hale geldiği ve ilerleyecek tedavi seanslarından sonra çok daha sağlıklı bir şekilde yürüyebilecek kadar pozitif bir durumda olabileceği aşikardır.
Lokomat terapisinden sonraki düzelmiş yürüme paterni.
Literatürde bu konuda başarılı olarak yapılmış bir çok yayın bulunmaktadır.
REFERANSLAR:
Sensory-Motor Systems Laboratory Balgrist University Hospital , Zurich Switzerland
Institute of Automatic Control ,University clinics Balgrist ,projects.
LinksMeyer-Heim A, Borggraefe I, Ammann-Reiffer C, Berweck S, Sennhauser FH, Colombo G, Knecht B, Heinen F.Feasibility of robotic-assisted locomotor training in children with central gait impairment.Dev Med Child Neurol. 2007 Dec;49(12):900-6. PMID: 18039236 [PubMed - in process]2:
Improved gait parameters after robotic-assisted locomotor treadmill therapy in a 6-year-old child with cerebral palsy.Borggraefe I, Meyer-Heim A, Kumar A, Schaefer JS, Berweck S, Heinen F.
Department of Pediatric Neurology and Developmental Medicine, Dr. von Haunersches Children's Hospital, University of Munich, Germany.
Feasibility of robotic-assisted locomotor training in children with central gait impairment.Meyer-Heim A, Borggraefe I, Ammann-Reiffer C, Berweck S, Sennhauser FH, Colombo G, Knecht B, Heinen F.
Rehabilitation Centre, Affoltern am Albis, University Children's Hospital Zurich, Switzerland.
Intensive, task-specific training enabled by a driven gait orthosis (DGO) may be a cost-effective means of improving walking performance in children. A paediatric DGO has recently been developed. This study was the first paediatric trial aimed to determine the feasibility of robotic-assisted treadmill training in children with central gait impairment (n=26; 11 females, 15 males; mean age 10y 1mo [SD 4y]; range 5y 2mo-19y 5mo). Diagnoses of the study group included cerebral palsy (n=19; Gross Motor Function Classification System Levels I-IV), traumatic brain injury (n=1), Guillain-Barré syndrome (n=2), incomplete paraplegia (n=2), and haemorrhagic shock (n=1), and encephalopathy (n=1). Sixteen children were in-patients and 10 were outpatients. Twenty-four of the 26 patients completed the training which consisted of a mean of 19 sessions (SD 2.2; range 13-21) in the in-patient group and 12 sessions (SD 1.0; range 10-13) in the outpatient group. Gait speed and 6-Minute Walking Test increased significantly (p<0.01). Functional Ambulation Categories and Standing dimension (in-patient group p<0.01; outpatient group p<0.05) of the Gross Motor Function Measure improved significantly. DGO training was successfully integrated into the rehabilitation programme and findings suggest an improvement of locomotor performance.
PMID: 18039236 [PubMed - in process]
LinksBorggraefe I, Meyer-Heim A, Kumar A, Schaefer JS, Berweck S, Heinen F.Improved gait parameters after robotic-assisted locomotor treadmill therapy in a 6-year-old child with cerebral palsy.Mov Disord. 2007 Nov 12; [Epub ahead of print] PMID: 17999427
Task-specific body-weight-supported treadmill therapy improves walking performance in children with central gait impairment. Modulation of spinal networks and improvement of muscle energy consumption are thought to contribute to this effect. Robotic-assisted treadmill therapy enabled by a driven gait orthosis (DGO) has been established for adults and shown to provide significant improvements in individuals with spinal cord injury and stroke. Recently a pediatric DGO has been developed. Here, we report the results of a 3-week trial of robotic-assisted treadmill therapy of a 6-year-old boy with bilateral spastic cerebral palsy. The boy tolerated the trial very well and showed improved function, speed, and endurance of walking. Introducing methods of robotic medicine to pediatrics may help children with central gait impairment to regain motor function. (c) 2007 Movement Disorder Society.
PMID: 17999427 [PubMed - as supplied by publisher]
Keywords: Lokomat locomat cerebral palsy serebralpalsi serebral palsi melek hastalığı yürüme güçlüğü yürüme problemi brain injhury periventricular locolomazi
periventricular leukomalacia